Af , 24. februar 2021 12:31

Murstenhuset under cirkusteltet

I sommers rejste Magnus og Christine (med hjælp fra gode venner og landsbyfæller) et vaskeægte cirkustelt på deres matrikel, som ligger lige midt i vores landsby. Det ellers meget fine cirkustelt er dog ikke parrets fremtidige drømmebolig, men fungerer som klimaskærm og beskyttelse af deres spændende byggeprojekt: Et hus på knap 100kvd i grundplan bygget af selvrensede genbrugsmursten. Her bliver der også fin plads til Magnus og Christine’s to søde piger; Hilde på fem og Gertrud på 1 år. 

Cirkusteltet rejses af venner, familie og folk fra landsbyen

Den Selvforsynende Landsby består overvejende af selvbyggede huse konstrueret af træ eller halm. Der er faktisk kun et enkelt murstenshus udover Magnus og Christine’s projekt, men trods det mere traditionelle materialevalg, så er bæredygtighed overvejet grundigt på alle niveauer. Men tankerne udviklet herom har sig igennem processen, hvor bæredygtighed som mål har fået en bredere betydning. F.eks. betyder det meget for parret, at deres murstenshus skal kunne stå og holde i over 100 år – simpelthen fordi mursten er mere solide og ikke kræver samme grad af vedligehold som ler og træ, der ofte med tiden kræver udskiftning. Murstens holdbarhed er faktisk en central bæredygtighedsfaktor. 

Christine arbejder på fundamentet – før cirkusteltet kom til byen

Magnus og Christine fik samtlige mursten gratis fra en lokal vandmølle, der skulle rives ned. Dermed kommer husets vægge og grundstruktur faktisk ikke til at koste dem mere end ca. 10.000kr – for parret prioriterer at holde udgifterne så lave som muligt. De arbejder nemlig ikke pt, men bruger al deres tid på at bygge hus og være tæt på deres børn. Og tid med pigerne er vigtigt for dem begge to. 

Der er brugt tid og energi på at være grundige og få lært murerhåndværket fra bunden

Sammen har de brugt de sidste to somre på at rense mursten ved håndkraft og lavet fundament i forberedelse til murearbejde. Magnus gik i gang med at mure op, da han blev færdig med sin blikkenslageruddannelse i sommer – og det har været en intens læreproces at tilegne sig murefagets kompetencer. Væggene mures op med traditionel læskekalkmørtel, som – i modsætning til den moderne, hårde cementmørtel – gør det muligt let at rense og genanvende stenene igen (selvfølgelig først om 100år). Magnus og Christine regner med at lægge et skiffertag på, men er i tvivl – og har ikke endeligt besluttet om de vælger en anden mulighed. 

Murstenshuset isoleres med træfiber og varmekilden bliver gulvvarme med solceller til at lave det varme vand – og en masseovn, som kan supplement til solcellerne – men egentlig også lidt for hyggens skyld. Som supplement undgår familien at bruge for meget brænde 

Klar til isolering

Til sommer skal der bygges førstesal på, som skal være et stort krea-rum hvor Magnus kan sy drager og reparere telte – eller have en togbane på gulvet. Det er værd at glæde sig til i en krævende byggeproces. Vi synes de klarer det så flot og glæder os til at følge processen. Vi ved i hvert fald med sikkerhed, at Magnus og Christine vil finde på en masse sjove ting her i landsbyen! 

Magnus midt i sit byggeprojekt