Af , 6. april 2020 00:58

Heidi og Eriks sedum-tag

På toppen af det fine træhus ved indkørslen til landsbyen, er et langsigtet projekt igang: Et grønt tag lavet fra bunden. For Heidi og Erik er sedum-taget et æstetisk valg med bæredygtige fordele, der giver rigtig god mening. Planterne bliver selvsagt et paradis for pressede insekter, men det samler også regnvand og beskytter taget mod UV-stråler, så tagkonstruktionen faktisk vil holde længere.

Erik på taget af det nye Cykelskur (med genbrugs-skiffer fra Norge) og sedum-taget øverst.

Heidi og Erik laver deres sedum-tag selv og har altså ikke købt sig til dyrt underlag med diverse membraner. Taget er inspireret af en traditionel norsk tilgang til tørve-tag, hvor der blev lagt 11 lag birkebark rullet ud ovenpå et træ-tag. Idag bruger man moderne materialer, men stadig adskillige forskellige lag. Først er der lagt to lag tagpap – og derefter en meget kraftig nobret plast, som med sin nobrede flade kan skabe ventilation mod tagpappet. Ovenpå følger et lag løstvævet jude (der normalt bruges til at binde rundt om små juletræer) for at give planternes noget at binde sig fast på.

Næste lag er den hjemmelavede jordblandning bestående af en trejdedel spagnum uden gødning, en tredjedel muldjord og en tredjedel grus. Heri er blandet knuste mursten, som skal kunne holde på lidt fugt ved at suge og afgive vand. Jordlaget ligger i 3-5 cm tykkelse – og er blandet med nogle opklippede sedum-måtter, som Heidi og Erik håber vil brede sig.

På begge sider af taget sørger en liste af lærketræ for, at regnvandet kan løbe fra – og at der er noget at gå på for Heidi og Erik, når der skal plantes og plejes.

Heidi har købt 20 forskellige slags bittesmå sedumfrø fra Irland, som hun skal eksperimentere med til sommer. Derudover er der sat sedum-planter fra potter – og så hentede Heidi og Erik ‘Bidende Stenurt’, som vokser langs de fleste motorveje, under diverse autoværn sidste sommer. Sammensætningerne af sukkulenter og stenurt vil forhåbentlig sprede sig og danne et dejligt, farverigt tag på Heidi og Eriks fine hus. Vi glæder os til at følge udviklingen – og skal nok poste billeder her på siden, som projektet skrider frem.